• Er zijn volop vacatures, maar dat wil niet zeggen dat jobhoppen altijd de juiste keuze is.
  • Er zijn veel factoren die van invloed zijn op carrièrebeslissingen, en de uiteindelijke keuze is voor iedereen anders.
  • Insider vroeg aan loopbaanexperts hoe je het beste kan bepalen of je op zoek moet naar een nieuwe baan. Ze noemden 5 manieren.
  • Lees ook: Met deze kleine veranderingen kan je een vervelende baan toch een stuk leuker maken

Nu er na de coronapandemie weer volop beweging is op de arbeidsmarkt, zou je wel eens het gevoel kunnen krijgen dat je je kansen niet pakt. Maar jobhoppen is niet altijd de juiste keuze.

Het kan heel moeilijk zijn om alle mogelijkheden en je persoonlijke voorkeuren goed af te wegen bij het nemen van een carrièrebeslissing. Denk daarbij aan salaris, secundaire arbeidsvoorwaarden, flexibiliteit en voldoening.

Bij het wegen van je opties is het volgens deskundigen belangrijk om goed de tijd te nemen om alle voor- en nadelen op een rij te zetten. Maar dat is niet het enige.

Insider vroeg aan loopbaanexperts hoe je het beste kan bepalen of je op zoek moet naar een nieuwe baan. Ze noemden deze 5 manieren.

1. De beste optie is misschien niet de makkelijkste

Bij het nemen van beslissing over onze carrière kiezen we vaak voor de makkelijkste weg. In sommige gevallen is de meest voor de hand liggende keuze om te blijven zitten waar je zit, maar in andere gevallen is opnieuw beginnen beter. Volgens hoogleraar Dorie Clark van de Duke University's Fuqua School of Business is het belangrijk zoveel mogelijk opties te wegen om te ontdekken wat de juiste keuze is.

Het is heel menselijk om alle andere mogelijkheden te negeren en door te gaan op de richting die je al ingeslagen bent. Clark zegt dat er dan sprake is van de 'sunk-cost fallacy': We willen niet stoppen met een baan of carrièrepad, omdat we er al veel tijd en moeite in hebben gestopt, zelfs als duidelijk is dat het niet werkt. Als je bijvoorbeeld al veel geld, energie en tijd hebt gestoken in een rechtenstudie, maar je komt er achter dat je eigenlijk helemaal advocaat wil zijn, dan kan het heel spannend zijn om iets nieuws te gaan proberen. 

Zelfs als je besluit voorlopig je huidige werk te blijven doen, kunnen nieuwe ideeën over de ontwikkeling van je loopbaan helderheid brengen in je doelstellingen. Misschien kom je erachter dat er een oplossing is op je huidige werk of misschien vind je een hele nieuwe weg waar je in eerste instantie helemaal niet aan hebt gedacht.

"Twijfelen kan helpen, omdat het je dwingt wat langer na te denken over oplossingen", zegt Clark tegen Insider. "Als je er goed over nadenkt, dan komen er mogelijkheden voorbij die je nooit ontdekt zou hebben als je gewoon zou blijven zitten waar je zit." 

2. Bepaal wat je uit je werk wil halen

Oprichter Ariane Hunter van My Mentors Circle, een groep van zakenvrouwen, zegt dat veranderingen op de arbeidsmarkt werkgevers duidelijk maken wat werknemers in de kern uit hun werk willen halen. De pandemie heeft heel veel frustratie aan het licht gebracht over de veiligheid, salarissen, flexibiliteit en burn-outs die zich al tientallen jaren aan het opbouwen was. 

Maar of je nu opstapt of niet, het is goed om de gelegenheid aan te grijpen om goed na te denken over wat je van je werk verwacht, aangezien dat de sleutel is om een echt goed passende baan te vinden, zegt Hunter. Word je goed genoeg betaald? Word je met respect behandeld? Kan je je eigen doelstellingen behalen?

"Dat moeten we eigenlijk altijd regelmatig doen, ook als de pandemie straks al lang achter de rug is", zegt Hunter. "We moeten altijd goed bij onszelf te rade gaan of we ons wel goed voelen bij het werk dat we doen."

3. Kijk rond in je netwerk

Carrièrecoach Ashley Stahl is zich er van bewust dat het zoeken naar een baan voor veel mensen "ongemakkelijk" is. Maar netwerken is veel meer dan alleen maar de zoektocht naar een nieuwe werkplek. Vraag mentoren en collega's naar specifiek advies voor jouw sector. Kijk goed naar wie vertrekt uit jouw kring en wie blijft.  

"Banenjacht is een manier van leven", zegt Stahl. "Je moet je netwerk altijd warm houden."

4. Bereid je voor op een overgangsperiode

Als je van baan verandert, is het belangrijk realistische verwachtingen te hebben. Zelfs als je officiële inwerkperiode er al na een week op zit, duurt het volgens Stahl zeker zes maanden voordat je echt goed geaard bent bij een nieuw bedrijf. Jobhoppers die zich gefrustreerd voelen, moeten meer tijd nemen om zich goed te settelen bij een nieuw bedrijf. 

"Mensen willen in principe helemaal niet weg", zegt Stahl tegen Insider. "Ze willen gewoon gelukkig zijn in hun baan. Ze willen zich ontwikkelen. Ze willen deel uitmaken van een gemeenschap."

5. Gebruik je twijfel om flexibeler te worden 

In onzekerheid verkeren kan ook heel waardevol zijn, zegt Clark. Door na te denken over je carrièrepad, bereid je jezelf automatisch voor op verschillende mogelijkheden. En dat maakt je flexibeler en veerkrachtiger. 

Vaak hebben mensen een zekere angst bij het nemen van beslissingen over hun loopbaan en maken ze zich zorgen dat ze werkloos raken of onvoldoende opgeleid zijn. Maar als je kiest voor een nieuwsgierige benadering, in plaats van eentje uit angst, is dat veel beter voor je algehele houding ten opzichte van werk.

"Je kunt ook kracht putten uit onzekerheid over je toekomst", zegt Clark. "Je bent aan het investeren in fundamentele vaardigheden die op allerlei gebieden van pas komen."  

LEES OOK: Deze fout maken mensen die ontslag nemen vaak: denken dat ze bij een nieuw bedrijf automatisch gelukkiger worden